Vingerafdruk van overledene of kindje


1. Vingerafdruk maken van een overleden dierbare

Mocht je een vingerafdruksieraad willen laten maken van een persoon die kortgeleden overleden is, dan kan de uitvaartonderneming je hierbij ondersteunen. Zij hebben de juiste materialen om de vingerafdruk te kunnen leveren. Let op dat dit niet standaard wordt gedaan, dus mocht je deze wens hebben, is het goed om dit zo snel mogelijk aan te geven bij de uitvaartonderneming.

Methode 1: Vingerafdruk met een stempelkussen

Benodigdheden: stempelkussen, wit papier.

De meest eenvoudige methode is het stempelen met een stempelkussen. Kies het liefst voor donkere inkt, zoals zwart, blauw of donkergroen. Let ook op dat je niet teveel inkt neemt, waardoor de lijnen gaan doorlopen. Het beste kun je, nadat je je vinger op het stempelkussen hebt gedrukt, je vinger een aantal keer naast elkaar op een wit papier drukken. Dan kun je vervolgens zelf kiezen welke afdruk het best alle lijntjes van je vinger laat zien. Let er trouwens op, dat bij sommige mensen de ene vinger een duidelijker patroon heeft dan bijvoorbeeld een wijsvinger.

 

Methode 2: Vingerafdruk met een potlood

Benodigdheden: potlood, wit papier.

Kleur met een normaal potlood (HB) of eventueel een wat vetter potlood zoals 2B op een wit papier een dik vlak. Teken er een aantal keer overheen, zodat er echt een dik vlak ontstaat. Nu kun je met je vinger er in drukken en op een leeg wit papiertje je vingerafdruk neerzetten. Herhaal deze stappen een aantal keer, om te kunnen kiezen welke afdruk het beste is.

 

Methode 3: Vingerafdruk met plakband

Benodigdheden: stempelkussen of potlood, plakband en wit papier.

De basis voor deze methode zijn de twee voorgaande methoden. Het uiteindelijke resultaat is echter net iets duidelijker dan bij de eerste twee methoden. Druk eerst je vinger in het stempelkussen (methode 1) of op het vakje dat je met potlood dik ingekleurd hebt (methode 2). Pak vervolgens een stukje plakband (let op dat je je vinger met inkt / potlood niet gebruikt) en plak deze voorzichtig op je vinger. Haal vervolgens weer het plakband weg, de vingerafdruk zit nu heel duidelijk op het plakband. Plak dit plakbandje op het witte papier.

2. Hoe maak ik een vingerafdruk bij een kindje?

Heb je oudere kinderen, kun je hen het zelf laten doen en eerst naar dit filmpje op schooltv laten kijken. Bij jongere kinderen werkt deze methode het beste:

    • 1. Zorg voor een rustig moment. Het klinkt logisch, maar het gebeurt nog vaak dat ouders snel een ketting willen bestellen en denken dat dan ook direct een vingerafdrukje van hun kindje kunnen krijgen. Maar als je kindje al moe begint te worden, heeft het meestal geen zin meer in gedoe en gepluk aan zijn vingertjes, en krijg je meestal geen goed resultaat. Kies daarom voor een moment dat ze gegeten hebben en niet midden in hun spel zitten. Soms kun je bij kinderen beter een daagje wachten op het juiste moment, dan op het verkeerde moment zitten duwen en trekken en vervolgens zelf onder de inkt zitten… Ook is het mogelijk om vingerafdrukken te maken terwijl je kindje slaapt.
    • 2. Zorg ervoor dat je alle materialen bij de hand hebt, zodat je kindje niet tussendoor alweer verder gaat spelen en geen zin meer heeft in ‘jouw spelletje’. Zorg er daarom voor dat je een washandje of toetenvegers bij de hand hebt, een wit blaadje, een stempelkussen of een blaadje waarop een vlak met dik potlood is ingekleurd (zie methode 2 hierboven) en eventueel een plakbandje.
    • 3. Kijk even welke vinger je het beste kunt gebruiken. In de ene vinger zijn de contouren beter te zien als in de andere vinger. Ook is het mooi wanneer je het hart, het centrum van de vingerafdruk mooi in het midden hebt. Dit is het centrum waar de lijnen vandaan lopen en ligt meestal iets lager dan je vingertop zelf. Maak het handje even goed schoon, zodat er geen oneffenheden tussen komen.
    • 4. Maak er een rustig spelletje van en probeer het niet te gehaast te doen. Je kunt het eventueel zelf eerst voor doen en dan vinden kinderen het vaak al interessant om jouw na te doen. Anders kun je het vingertje voorzichtig op het stempelkussen drukken en daarna een aantal keer op het witte papier drukken. Niet te hard drukken, want dan trekken ze hun vingertje terug. Gebruik eventueel meerdere vingertjes om te zien welke het mooiste resultaat geven. Bij mijn kinderen was de pink vaak wel gewillig, die werd niet zo snel terug getrokken. Eventueel kun je ook het plakbandje gebruiken, zoals in methode 3 hierboven beschreven is.
    • 5. Mocht je goed resultaat hebben en je kindje het erg leuk vinden om te stempelen, kun je daarna nog leuke figuurtjes in de ‘afgekeurde’ vingerafdrukjes tekenen, zoals een bijtje of een grappig gezichtje. Kleuters vinden het ook erg leuk om dit zelf te doen. Let er dan natuurlijk wel op dat je de goede afdrukken al gered hebt. Ook leuk: “blaadjes” stempelen met je vingerafdruk bij een getekende boom.
    • 6. Maak de vinger weer schoon met een poetsdoekje.
    • 7. Stuur desnoods verschillende blaadjes met vingerafdrukken naar mij op, dan kunnen wij beoordelen welke het mooiste is.

Vingerafdruk naar ons toesturen

Tenslotte kun je het resultaat van deze methoden inscannen of fotograferen (het liefst met macro-functie) en na je bestelling e-mailen naar info@liquiddiamonds.nl

Het beste kun je meerdere afdrukken naar mij toesturen, dan kan de Zilversmid kijken welke het beste resultaat zal laten zien. Wanneer het om afdrukken van meerdere personen gaat, is het uiteraard van belang dat je aangeeft welke van persoon A en van persoon B zijn, zodat we niet de afdrukken van één persoon uiteindelijk verwerken. Mocht het niet mogelijk zijn om deze digitaal naar ons toe te sturen, kun je deze ook per post naar ons toesturen. 

100% Tevredenheidsgarantie:
Niet goed = altijd je geld terug!
Gelukkig is het nog nooit voorgekomen dat iemand niet 100% tevreden was! Natuurlijk zal ik altijd met begrip luisteren naar wat anders de wensen zijn.